Novo istraživanje pokazalo je da je konzumiranje ultraprerađene hrane (UPF) povezano s ubrzanim starenjem. Iz tog razloga biste je trebali što manje konzumirati.
U ultraprerađenu hranu spadaju grickalice, zaslađena pića, voćni jogurt, žitarice, masovno proizveden hljeb, alternative za meso itd. U istraživanju su učestvovali srednjovječni i stariji Italijani. Oni koji su konzumirali više od 14 posto dnevnih kalorija putem ultraprerađene hrane su biološki stariji od svoje stvarne dobi.
Ultraprerađena hrana odavno ima lošu reputaciju zbog velike količine kalorija, šećera masti i soli. Zbog toga mnogi stručnjaci savjetuju da smanjite njeno konzumiranje.
"Osim što je nutritivno neadekvatna, bogata šećerima, solima i zasićenim ili trans mastima, ultraprerađena hrana prolazi intenzivnu industrijsku preradu koja zapravo mijenja njenu prehrambenu matricu, s posljedičnim gubitkom nutrijenata i vlakana", rekla je autorica istraživanja Marialaura Bonaccio.
Dodala je kako ovo ima mnoge negativne posljedice na metabolizam i funkcionalnost probavnog trakta. S obzirom na to da ultraprerađena hrana često umotana u plastičnu ambalažu, ona na taj način postaje prijenosnik tvari toksičnih za tijelo.
Dua Lipa pobrinula se da bude u centru pažnje na gala večeri 50. dodjele Ch..
U prvom kvartalu 2025. godine broj završenih stanova u Bosni i Hercego..
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP) saopćio je da je u pr..
Nogometaši Reala od 16:15 sati dočekuje Real Sociedad u posljednjem k..
Mladi nogometni stručnjak Denis Ćorić od danas više nije trener Že..
Najbolja bh. sportistkinja Lana Pudar na današnjoj konferenciji za med..
WhatsApp je započeo testiranje novih opcija za audio i video pozive namijenj..
VRATI SE NA VRH